Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Nedir ?
El Sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek “geleneksel” vasfı kazanmıştır.
Geleneksel Türk El Sanatları, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, arabacılık vb. sıralanabilir.
Geleneksel el sanatlarımızdan dokumaların hammaddeleri yün, tiftik, pamuk, kıl ve ipekten sağlanmaktadır.
Geleneksel Türk El Sanatı Bölümünün İş Alanları Nelerdir ?
- Serbest sanatçı olarak çalışılabilir.
- Özel ve kamu kuruluşlarında Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
- Halıcılık, Kilim Dokumacılığı, El İşlemeciliği (Oya ve Nakış), Semer-Saraç ve Nalbantçılık, Minyatür, Ebru, At Arabacılığı, Ahşap Oymacılığı, Çini Sanatçılığı, Cam İşçiliği gibi alanlarda çalışabilirler.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
Sakarya Üniversitesi (Sakarya)
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu)
Kocatepe Üniversitesi (Afyon)
Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)
Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
İnönü Üniversitesi (Malatya)
Selçuk Üniversitesi (Konya)
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular Natürmort kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal güzcünü sahip olmasıdır…
Özellikle Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta natürmort olmak üzere figür çizimi, nesne ve mekan ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak farklı dokularda bir çok nesne etüdü çizmeli, imgesel çizimleri için çevresini ve detayları çok iyi incelemeli ve belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…