Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Nedir?
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü ülkemizde sanat eserlerine yönelik, yeni gelişmekte olan konservasyon ve restorasyon bilincini bilimsel araştırma ve uygulamayla destekleyerek, bu alanda eksikliği duyulan bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla 2010 yılında Prof. Süleyman A. Belen tarafından kurulmuştur. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında dört yıllık lisans eğitimi vermeye başlayan bölümün programı resim ve heykelin yanı sıra, seramik, kağıt, ahşaptan üretilmiş sanat eserlerinin konservasyonu ve restorasyonunu içeren teorik ve ağırlıklı olarak uygulamalı temel dersleri; bu dersler için gerekli altyapıyı sağlamak amacıyla renk bilgisi, sanat tarihi, kimya, fizik, biyoloji, bilgisayar destekli çizim, görsel belgeleme teknikleri ve mesleki yabancı dil gibi destekleyici dersleri kapsamaktadır.
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümünün İş Alanları Nelerdir?
- Müze, Tarihi Eser niteliğindeki yapılar gibi bir çok alanda kuruluşlarında Restoratör olarak çalışılabilir.
- Özel ve kamu kuruluşlarında Restoratör olarak çalışılabilir.
- Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular cam, seramik, kağıt ve ahşap objelerinden oluşan geometrik formlar içeren kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de genellikle sorular 3boyutlu formlara bakarak çizilmesinden oluşmaktadır.
Özellikle Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta cam, seramik, kağıt ve ahşap gibi dokuları olan nesneleri üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bu nesneleri belli bir ışık altında ve belli bir kompozisyon şeklinde çalışılmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…