Türkiye’deki Güzel Sanatlar Fakülteleri dünya standartlarında eğitim veriyor. Sanatın en önemli dallarından oluşan bölümleri ile sanata gönül veren ve mesleğini bu alanlarda edinmek isteyen gençlere rehberlik eden üniversiteler nitelikli eğitimlerini her dönem güncel sanata göre şekillendiriyor.
Güzel sanatlar fakültesi bölümleri yurt içinde ve yurt dışında farklılık gösterebiliyor. Türkiye’deki güzel sanatlar bölümleri talep edilen ve üniversitelerin gerekli gördüğü alanlar için açılıyor.
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTELERİ BÖLÜMLERİ
Resim Bölümü
Resim Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Resim-İş Öğretmenliği Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler, Resim-İş Öğretmenliği Bölümüne öğrenci alan üniversiteler ise ilk sınavda canlı model çizimi ikinci sınavda hayalden çizim isteyebilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Heykel Bölümü
Heykel Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Heykel Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Grafik Tasarım Bölümü
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da (bazen bu sınavlar okullara göre baraj sınavı , bölüm sınavı ve dosya değerlendirmesi olmak üzere 3 aşamalı da olabiliyor) öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de bölüme yönelik olan imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniğine ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Sahne Dekorları ve Kostüm Bölümü
Sahne Dekorları ve Kostümü Tasarımı Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü
Moda Tasarımı Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular Natürmort kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Fotoğraf Bölümü
Fotoğrafçılık Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular çeşitli natürmort kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Fotoğraf bölümüne öğrenci alan üniversiteler ilk aşamada öğrencilere genellikle imgesel olarak geometrik form (küp,küre, piramit vs) çizimi sorabilirler. İkinci aşamada ise genelikle öğrenciler ile yazılı veya test usulu sınav (genel kültür sınavı) ve mülakat yapılarak sınavlar tamamlanmış olur. Üniversiteler, mülakatlarda öğrencinin portfolyosuna inceleyip değerlendirebilir ve kendi gösterecekleri fotoğraflar üzerinden öğrencinin bilgi gücünü görmek isteyebilirler.
Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü
Seramik Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular cam ve seramik objelerinden oluşan geometrik formlar içeren kompozisyonlardır, bunun yanı sıra öğrenci gireceği üniversitenin sınav sistemine göre imgesel figür konularına da hakim olması gerekir. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Seramik Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Çizgi Film – Animasyon Bölümü
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Bileşik Sanatlar Bölümü
Eğitimin amacı, öğrencilerimizi, günümüz sanatının disiplinlerarası, özelliklerine uygun şekilde, farklı sanat alanlarını kullanma kapasitesine sahip sanatçılar olarak yetiştirmektir.
Verilen eğitim, bir yandan öğrencilerin sanatsal yeteneklerini geliştirirken diğer yandan sanatsal kavramları düşünme ve anlama becerilerini ilerletmelerini sağlamayı hedefler. Bu amacı gerçekleştirmek için; öğrencilerin, farklı disiplinlerin kendine özgü teorik ve pratik sorunlarını kavramaları ve bunları kendi özgün yaklaşımlarıyla yorumlayarak kavram ve eser üretmeleri için ortam hazırlar.
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Bölümün temeli, modern iletişim araç, sistem ve kurumlarının, teknoloji, boyut ve içerik yönünden geçirmekte oldukları hızlı gelişime ve onun da ötesinde, bunların yol açtıkları toplumsal değişimlere dayanmaktadır. Enformasyon çağının sunduğu olanakların farkında olan, görsel anlatım ve iletişim yeteneği gelişmiş, uygulama sürecinde karşılaştığı zorlukları entelektüel birikimiyle aşabilen, yaratıcı Grafik ve Multimedya Tasarımcıları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Sanat Yönetimi Bölümü
Sanat Yönetimi Bölümü bir yandan sanatsal etkinlikler, diğer yandan söz konusu etkinliklerin gerçekleştirilme süreci ve sanat mekânlarının organizasyonu üzerine disiplinlerarası eğitim veren bir bölümdür. Etkinliklerin nesnesini oluşturan sanatın tarihsel gelişimi, geleneksel ve modern sanatların etkinlik mekânları, kültürel çalışmalar, film çalışmaları, sanat etkinliklerinin maliyet hesapları, sponsorluk ve halkla ilişkiler gibi, sanat etkinliklerinin “sahne arkası”nı oluşturan bilgilerle donanmış kişiler yetiştirmeyi amaçlar.
Resim-İş Öğretmenliği Bölümü
Estetik beceri ve beğenileri gelişmiş,edindiği bilgileri topluma yansıtabilen, çağını izleyip yorumlayan, sanatsal gelişmelere katkıda bulunabilecek, yaratıcı resim öğretmeni yetiştirmek başlıca amaçlarındandır. Bu amaçlar doğrultusunda deneysel eğitim öğretim programı uygular.
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü
Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular cam, seramik, kağıt ve ahşap objelerinden oluşan geometrik formlar içeren kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de genellikle sorular 3 boyutlu formlara bakarak çizilmesinden oluşmaktadır.