Merhaba! Benim adım Helin Sezen Korkmaz. Almanya’da Mimarlık Lisans eğitimimi Karlsruher Institut für Technologie (KIT)’de almaktayım. Henüz 1. sömestrı yeni bitirdim. Üniversitem Bachelor of Science altında Mimarlık eğitimi verse de Stüdyo derslerinin bünyesinde Güzel Sanatlar Üniversitelerinde öğrenebileceğim birçok tecrübe edindim. Almanya’yı seçmemin sebeplerinden biri de bu bir eğitimi aktarırken öğrenciye bütün açılarını göz önünde bulundurarak vermesiydi. Gerçekten de öyle oldu; Tasarı Geometri dersimi Science adı altında alırken Güzel Sanatlar dersimi bir sanatçıdan alıyorum. Onun dışında Almanya’da üniversite eğitiminin bu kadar kaliteli olmasına rağmen yabancı öğrencilere de ücretsiz olması (çok cüzzi miktarda bir harç kesilmesi dışında) gerçekten önemli bir faktör oldu bu seçimimde. Onun dışında henüz üniversiteden yurt dışında eğitimime başlamak istiyordum, özellikle konu Mimarlık olunca bu daha da önemli bir rol oynuyor çünkü ülkemizin mimari açıdan ne kadar yardıma ihtiyacı olduğu ortada.
Portfolyo hazırlık süreci benim için kesinlikle sonuç odaklı olmayacak şekilde gelişti. Sürecin kendisinden oldukça zevk almış olmam, hazırlığa yaklaşık 2 yıl önce başlamamın sebeplerindendir. Çalışma programım genelde okulumdan boş bulduğum zamanlarda başta oldukça yavaş bir tempoda sonraları ise tatillerde bu tempoyu arttırarak çalışmak oldu. Bu aşamanın kurs eğitimi almadan tamamlanabileceğini pek düşünmüyorum, en azından temellerinin kesinlikle iyi bir kurs eğitimiyle iyi alınmış olması gerektiğine inanıyorum. Ben sürecimin başından okullara başvuru sürecine kadar kurs eğitimi görüp son aşamasında öğretmenimle gözden geçirip başvurumu tamamlamayı uygun ve yararlı buldum. Neyi nasıl göreceğimden onun hangi biçimsel özelliklerinin dikkatimi çekeceğine kadar teknik çizim yardımıyla bakış açımın değiştiğini bu 2 yıl içerisinde gözlemledim.
Ben yalnızca Almanya’daki üniversitelerden olan TU München, TU Berlin, TU Dresden, TU Dortmund, RWTH Aachen ve KIT’ye başvuru yaptım. Türkiye üniversite sınavının açıklanmasının bu üniversitelerin başvuru tarihlerinden sonraya sarkması esnek olmayan KIT dışındaki üniversitelerden kabul alamama sebep oldu. Buna rağmen geçirdiğim portfolyo hazırlık sürecinin bana ne kadar çok şey kattığı gerçeğini yadsıyamam.
Helin Sezen Korkmaz – Karlsruher Institut für Technologie / Architecture
Yurt dışında gerek sanat gerek teknik adı altında Mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilere önerim bu süreci olabildiğince esnek, öğretici stressiz ve kılmak için erkenden başlamaları ve temellerini iyi kuracakları ve ileri ki aşamalarda da onlara destek olacak bir kurs bünyesinde devam etmeleridir. Herkese başarılar ve iyi şanslar diliyorum!