Fotoğraf Sanatı Nedir ?
Doğada var olan objeleri A-anlık hallerini işlenecek öğeler olarak ele aldığı için B-Bunları ışık ve renkleriyle değerlendirdiği için, ve bunları C-Teknik öğesini durağan olarak kayıt ettiği için, tekniği farklı olmak üzere resim sanatının bir yan dalıdır. Soyut olmayan resim sanatından hemen hemen hiçbir farkı yoktur. Fotoğraf sanatçısının tuvali duyarlı yüzey (film veya digital duyarlı yüzey), fırçası ise lensle ve diğer fotoğraf teknik elemanlarıyla kontrol edilen ışıktır. Tıpkı bir resim sanatçısı gibi fotoğraf sanatçısının da temel objesi evrenin bir parçasının görüntüsüdür. Fotoğraf sanatı Resmin yan dalıdır ama burada vurgulamak gerekir, Fotoğraf sanatı Resim sanatının içindedir, Resim sanatının değişik bir tekniği olarak kendisidir, Resim Sanatı nasıl objeleri fırça darbeleri ve boyalarla ister istemez değiştiriyorsa Fotoğraf sanatı da objeleri en azından siyah-beyaz çekerek, veya renkleri lens veya filmlerin özellikleri nedeniyle değiştirmesi kaçınılmazdır, yani fotoğrafçının sadece film veya lens seçimi bile orijinal objenin kopyasının eserde değişik olarak görünmesini kaçınılmaz kılar. Digital uygulama imkanlarının çok arttığı günümüzde bu değiştirmeler çok daha kolaylıkla yapılabilmektedir, izleyiciyi ise sadece sonuç ilgilendirir. Bu yüzden dijital ortamda fotoğrafların özelliklerinin değiştirilmesi ile değiştirilmiş veya değiştirilmemiş orijinal fotoğraflar diye ayırım yapılması sadece teknik anlamda anlamlıdır. Modern resim gibi fotoğraf sanatı da modern tarzda üretilebilir, modern sanatın tüm gereklilikleri rötuş veya sayısal değiştirmelerle fotoğraflarda uygulanabilir. Fotoğraf sanatı bazı fotoğrafçılar ve değerlendiriciler tarafından donmuş bir anın sanatı olarak tanımlanır halbuki fotoğraf sadece bir anı sadece kaydetmekle kalmaz, teknik anlamda yakaladığı anı alır ve geleceğe taşır, sanat anlamında ise geçmişi o anda sanatçının bakışına göre kaydeder ve geçmişin o ana kadar getirdiği bu nesnenin özelliklerini geleceğe taşır. Fotoğrafı çekilen nesnelerin veya kişilerin geçmişleri ve gelecekleri hakkında da bize fikir yürütme ve hüküm verme şansı verir. Bu yüzden fotoğraf sanatı asla durağan ve o anla sınırlı kalan bir sanat değildir.
Bu konuda Fotoğraf tekniğinde çok fazla kullanılan bir Komposizyon tekniğinden bahsetmek gereklidir: Sanat eserinin ana fikrinin bitmiş olması gerekmediği fotoğraf sanatı içinde geçerlidir, değerlendiriciye eseri algılaması için ve hatta isteniyorsa bitirmesi için alan bırakılabilir. Zaten her değerlendirici kendi bilgisi ve değerleri ölçüsünde sanat eserini değerlendirecektir, hatta o anlık ruh hali bile değerlendiricinin eseri algılamasını değiştirir, ama genel bir ortalama algılama düzeyini ele aldığımızda eser ana fikri bitmiş hazır olarak değerlendiriciye sunulması uygun olabileceği kadar, eserin ana fikrinin teknik olarak yarım bırakılarak değerlendiriciden eseri kendi subjektif değerlerine göre bitirmesi beklenebilir, bu edebiyatta daha çok semboller ve anlatılması çalışılan şeye benzer soyut veya somut öğeler kullanılarak yapılır.
Fotoğraf Bölümünün İş Alanları Nelerdir ?
- Serbest fotoğraf sanatçısı olarak çalışılabilir.
- Fotoğraf, Grafik ve Medya ajansları gibi özel kurumlarda sanat yönetmeni, yönetmen, tasarımcı, retouch uzman gibi görevler ile çalışabilirler.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
Fotoğraf Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul)
Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli)
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)
Gazi Üniversitesi ( Ankara )
Mersin Üniversitesi ( Mersin )
Fotoğrafçılık Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Fotoğrafçılık Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular çeşitli natürmort kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Fotoğraf bölümüne öğrenci alan üniversiteler ilk aşamada öğrencilere genellikle imgesel olarak geometrik form (küp,küre, piramit vs) çizimi sorabilirler. İkinci aşamada ise genelikle öğrenciler ile yazılı veya test usulu sınav (genel kültür sınavı) ve mülakat yapılarak sınavlar tamamlanmış olur. Üniversiteler, mülakatlarda öğrencinin portfolyosuna inceleyip değerlendirebilir ve kendi gösterecekleri fotoğraflar üzerinden öğrencinin bilgi gücünü görmek isteyebilirler.
Özellikle Fotoğraf Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta nesnelerin imgesel olarak kompozisyonu, kadraj, oran-orantı, ışık-gölge ve doku gibi ana öğeleri yansıtarak çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun öğrenci belirli bir zaman tutarak bol bol geometrik form çizimleri ve imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…