Seramik Sanatı Nedir ?
Seramik, en basit tarifiyle, “çok yüksek sıcaklıkta pişirilmiş toprak” demektir. Seramiğin tarihi, uygarlık tarihi kadar eskidir. Organik olmayan (inorganik) malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin, çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak sıcaklık ile pişirilerek sertleştirilip dayanıklılık kazandırılması bilim ve teknolojisidir. Günümüzde teknoloji seramiklerinin üretim süreçleri klasik tanımdan oldukça farklılık gösterir.
Teknoloji seramikleri spesifik (kimyasal, mekaniksel ve fiziksel) özelliklerin geliştirilmesi amaçlı süreçleri içerir. Her iki üretimde de pişirim esastır.
ilk seramiğin Milattan Önce 6000 yılında Anadolu’da üretildi¤i bilinmektedir. Çatalhöyük’teki kazılarda elde edilen seramik parçalar›, aradan geçen 8000 y›l boyunca bozulmadan, günümüze ulaşmıştır.Bugün arkeologlar için, insanlık tarihi ile ilgili bilgilerin en önemli kaynaklar› da, seramik buluntularıdır. Binlerce asır bozulmadan günümüze gelen seramikler üzerindeki yazı, resim ve semboller sayesinde, geçmiş uygarlıkların yaşam tarzları ve kültürleri hakkında bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Hitit, Lidya, Frigya, Urartu ve Roma uygarlıklarının şifreleri, büyük ölçüde seramikler sayesinde çözülmektedir. Bilim adamlar›, bu çok eski uygarlıklardan günümüze kadar bozulmadan gelen seramikleri inceleyerek, tarihin sırlarını çözmektedir.
Mimari yapıların iç ve dış yüzeylerindeki sırlı ve sırsız kaplama elemanları, günlük yaşama ilişkin kullanım eşyaları ve fonksiyonel olmayan seramik objeler bu grup başlığı altında toplanır. Çini adı altında değerlendirilen kuvars oranı yüksek ve açık renkli kilden, sır altı ve sır üstü teknikleriyle üretilen kaplama elemanları ve günlük kullanıma yönelik objelerde,bu başlık altında değerlendirilir. Seramik; metal ve metal alaşımları dışında kalan tüm anorganik maddelerin oluşturduğu bileşimlerinin şekillendirilmesi, dayanıklılık kazanana kadar pişirilmesi bilim ve teknolojisidir. İlk seramik üretimlerden günümüze değin seramik terminolojisi; üretim amaçları ve üretim yöntemlerinin çeşitliliği nedeniyle geniş bir alana yayılmakta, el sanatları, sanat, bilim, teknoloji alanlarında yer almaktadır. Seramik sanatı, tarih öncesi çağlarda başlayan ilk üretimlerinden günümüze, üretim yöntemleri, üretim amaçları ve taşıdıkları kültür boyutu ile varlığını, gelişerek sürdürmektedir. Bu gelişim süreci içerisinde, evrensel ve lokal özellikleri de, yapısında taşımıştır.
Seramik sanatı, çömlekçilik, çinicilik, tuğla ve kiremit üretimi olarak gruplandırılabilir. Çömlekçilik; çömlekçi çarkı, basit tezgah veya elle şekillendirilen kapların üretimini, çinicilik; geleneksel motiflerin dekoratif eşya ve duvar karolarında gösterilen, seramik sır altı, sır üstü dekor uygulamalarını, tuğla ve kiremit; elle, kalıplarla şekillendirilen yapı malzemelerini ifade etmektedir. Çömlekçilik ve çinicilik el sanatı ülkemizde bugünde varlığını korumakta, belirli merkezlerde üretimlerini sürdürmektedirler. Tuğla ve kiremit üretimi günümüzde endüstriyel şekillendirme yöntemleri ve araçları ile üretilmektedir.
Seramik Bölümünün İş Alanları Nelerdir?
- Seramik endüstrisinde dekoratif el ve torna ürünleri ile alçı kalıp döküm ünitelerinde çalışabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
- Özel ve tüzel sanat atölyelerinde; serbest seramik sanatçısı, iç ve dış mimari duvar uygulamaları alanlarında uygulamacı olarak yada sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
- Eğitim sertifikası alanlar Milli Eğitim Bakanlığına orta öğretim kurumlarında sanat eğitimcisi olarak görev alabilirler.
Seramik Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
Çukurova Üniversitesi (Adana)
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
Hacettepe Üniversitesi (Ankara)
Sakarya Üniversitesi (Sakarya)
Selçuk Üniversitesi (Konya)
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
Seramik Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlan malıyım?
Seramik Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular cam ve seramik objelerinden oluşan geometrik formlar içeren kompozisyonlardır, bunun yanı sıra öğrenci gireceği üniversitenin sınav sistemine göre imgesel figür konularına da hakim olması gerekir. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Seramik Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal güzcünü sahip olmasıdır…
Özellikle Seramik Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta natürmort, cam ve seramik çalışarak çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol şişe, vazo ve cam çizmeli, imgesel çizimleri için çevresini ve detayları çok iyi incelemeli ve belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır.