Resim Sanatı Nedir ?
Resim sanatı, özlem, duygu ve düşüncelerin belli estetik kurallar çerçevesinde iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtılmasına dayanan sanat dalıdır. Resimde hacim, mekân, hareket ve ışık etkileri, resimsel öğeler aracılığıyla elde edilir; bunlar biçim,çizim,renk,ton farklılıkları, doku özellikleri vb’dir. Öğelerin çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesi resmin kompozisyonunu oluşturur.
Kompozisyon gerçek ya da gerçekdışı olay ve olguları anlatmaya, bir öyküyü betimlemeye ya da yalnızca soyut görsel imgeler yaratmaya olanak verir. Eski kültürlerde toplum üretilecek resimlerin konusunu, tekniğini, biçimini, malzemelerini denetim altında tutar, yapıtların niteliğini (örn. dinsel, bezemeci, eğitsel, eğlendirici vb) belirlerdi. Ressamlar yaratıcı bir sanatçıdan çok becerikli bir zanaatçı gibi görülürdü. Daha sonraları Uzakdoğu’da ve Rönesans Avrupası’nda bağımsız sanatçılar çıkmaya başladı. Bunlar yapıtlarının altına adlarını yazıyor, taşanında ve bazen de konu seçiminde söz sahibi oluyor, işverenleriyle (koruması altında çalıştıkları kişiler) kişisel ilişki kuruyor, toplumda saygı görüyorlardı.
19.yy’dan sonra sanatçıya sürekli bir çalışma ortamı sağlayan işverenler giderek yok olmaya başladı. Sanatçılar topluma yalnızca galeriler ve müzeler aracılığıyla ulaşabilir duruma geldiler. Artık yaşamlarını ödüllerle ya da devletten ve sanayi kesiminden aldıkları siparişlerle sürdürüyorlardı. Değişen bu ortam içinde sanatçılar kendi anlatım dillerini geliştirme, yeni ve alışılmadık biçim, malzeme ve teknikleri deneme özgürlüğüne kavuştular. Özellikle Batı sanatında egemen olan, geleneksel sınırları sürekli zorlama eğilimi, art arda yeni üslupların ortaya çıkmasına yol açtı. Sanatla ilgili yayınların artması, gezici sergilerin düzenlenmesi, sanat merkezlerinin kurulması da bu olguyu destekleyen başka etkenler oldu. Günümüzde resim sanatı tamamen diğer alanlardan tamamen bağımsız, özgün üsluplarıyla kendini hem geleneksek hem de çağdaş malzemelerle ifade edebilinen sanatçılardan oluşmaktadır.
Resim Bölümünün İş Alanları Nelerdir ?
- Serbest sanatçı olarak çalışılabilir.
- Özel ve kamu kuruluşlarında ressam olarak çalışılabilir.
- Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
- Resim programında öğrenim görenler “Ressam” unvanı ile çalışırlar. Ressam, boya, tuval vb. araç ve gereçleri kullanarak ve boyama, çizgi, basma gibi tekniklerle doğayı (peyzaj), insanları (portre) veya nesneleri (natürmort), kendi algıladığı sekli ile, soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtır. Gravür ressamı orijinal çizimler yaratır onları, kabartma veya maden levha üzerine işler. Restorasyon ressamı ise bozulmuş, yıpranmış tabloları eski haline getirmeye çalışır. Resim dalında öğrenim yapmış kişiler, serbest sanatçı olarak çalışabilirler. Ülkemizde bugün geçmişe oranla sanat pazarı-resim piyasası oluşmuştur. Ayrıca bu kişiler Kültür Bakanlığının ilgili birimlerinde veya kamu ve özel sektör kuruluşlarında sanat danışmanı olarak çalışabilirler. Öğretmenlik tezsiz yüksek lisansı yapanlar ortaöğretim kurumlarında öğretmelik yapabilirler.
Resim Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (İstanbul)
Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (İstanbul)
Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü
Sakarya Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
Uludağ Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Bursa)
Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Çanakkale)
Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (İzmir)
Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Ankara)
Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Eskişehir)
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü
Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (Antalya)
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu) Resim-İş Öğretmenliği
Adnan Menderes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Aydın)
Kocatepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (Afyon)
Pamukkale Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Denizli)
Niğde Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü
Mustafa Kemal Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Hatay)
Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Erzurum)
Balıkesir Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü
Cumhuriyet Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Sivas)
Çukurova Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Adana)
Dicle Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Diyarbakır)
Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (Kayseri)
Gaziantep Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
İnönü Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Malatya)
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Trabzon)
Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Konya)
Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü / Resim-İş Öğretmenliği Bölümü (Isparta)
Resim Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Resim Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir, bununla birlikte üniversitelerin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Resim-İş Öğretmenliği Bölümü Yetenek Sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler, Resim-İş Öğretmenliği Bölümüne öğrenci alan üniversiteler ise ilk sınavda canlı model çizimi ikinci sınavda hayalden çizim isteyebilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabilceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal güzcünü sahip olmasıdır…
Özellikle Resim Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta insan anatomisi olmak üzere figür çizimi, figür ve mekan ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli, imgesel çizimleri için çevresini ve detayları çok iyi incelemeli ve belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…