Görkemli ve göz alıcı bir üslubu olan 16. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan aynı zamanda, bir belge niteliği taşıyan minyatür sanatını gelin yazımızda inceleyelim..
Minyatür Nedir?
Minyatürün belge niteliği taşımasının sebebi, padişahlar nakışhaneler kurup Rum ve Acem nakkaşhanesi olarak ayırmışlardır. Bu nakkaşlar belgesel minyatür yapan sanatçılardır. Acem nakkaşı İran’lı değildir fakat İran nakışı yapar, nedeni ise İran’ın abartılı süslemeleridir. Belgesel niteliği olmadan kafalarına göre nakış yaparlar. minyatür sanatçısı bir ressam gibi ben yaptım oldu diyemez. Belli bir kural ve usul vardır. Belirli bir konu olur ve sanatını konuya riayet etmekle yükümlüdür.
Minyatür Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Minyatürde, hangi konu işlenecekse ilk önce o konunun önemli objeleri veya karakterleri belirlenir. Bu başrol karakter, kağıdın orta yerine yerleştirilir ve diğer objeler kağıdın sağına soluna koyulur. Hiç bir obje bir diğerini kapatmamalıdır. Kağıtta boş kalan yerlere ise çiçek, böcek, bulut, hayvan gibi objeler yerleştirilebilir. Minyatürde en önemli konu, perspektif, ışık ve gölgelendirme yapılmaz. Ayrıca manzaranın en uzağında kalan ayrıntı bile en ince detayına kadar çizilir. Çizim ve kompozisyon bittikten sonra, nerede altınlama kullanılacaksa o bölümler tespit edilir ve işe konulur. Altınlama bitince kontür ve guaj boya ile renklendirilmeye gidilir.