Animasyon Sanatı Nedir ?
Animasyon (canlandırma), birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kağıda istenen resimlerin çizilmesi ve kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu.
Günümüzde bilgisayar teknolojisi hem vektör hem de piksel tabanlı animasyonlar yapılmasına olanak sağlamaktadır. 2D animasyon tekniği saniyede 12 kare çizilerek yapılır. Kısıtlı (limited) animasyon tekniğinde ise daha az kare çizilerek yapılmaktadır. Bir animasyon filminin hazırlık sürecinde, klasik film yapım süreçlerine ek olarak karakter tasarımları, storyboard, pilot ses kayıtları ve en son layout yapılmaktadır. Profesyonel hedefleri olan bir animasyon filmine bu aşamalar tamamlanmadan başlanamaz. Animasyon film yapımı teknolojinin gelişmesine birebir bağımlıdır. Gelişen teknoloji, bilgisayarlarda daha az zamanda daha kaliteli içerik oluşturmayı mümkün kılmaktadır. Animasyon filmleri 3D, 2D, stop motion, cut-out gibi yapımlarında sık kullanılan tekniklere kategorize edilebilir.
3D Animasyon, bilgisayar teknolojisi kullanılarak, özel yazılımlar ile 3 boyutlu vektörler kullanılarak elde edilen hareketli görüntülerdir. Bu işlemleri yapan kişilere genel olarak animatör denmektedir. Süreç içerisinde, animatör ilk olarak 3 boyutlu vektörel çizgiler kullanarak bir 3 boyutlu model oluşturur. Bu işlem bir heykeltıraşın heykel yapmasına benzemektedir ve modelleme olarak adlandırılmaktadır. Daha sonra bu modele renk bilgisi işlenir ki buna dokulandırma denmektedir. Bir sonraki aşama haraketlendirilecek olan nesneye düzenek kurulmasıdır. Canlılarla ilgili 3d animasyonların yapımında genel olarak bu aşamada sanal bir iskelet sistemi oluşturulur. Bu yapı vektörlerin animatörün istediği biçimde yeniden konumlandırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede sanal 3 boyutlu nesnelere hareket verilir. Ortaya çıkan 3 boyutlu vektörel yapının gerçek hayat ile benzerliğini sağlamak amacı ile sanal kamera ve ışıklar oluşturulur. Bu aşamadan sonra bilgisayar yazılımı vektörel bilgileri, matematik algoritmaları ile yorumlayarak 2 boyutlu piksellerden oluşan resimler oluşturur. Gelişen teknoloji ile birlikte 3 boyutlu canlandırmalarda doğada taklidi zor olan durumlar için yeni yazılımlar geliştirilmiştir. Örnek olarak günümüzde yanan bir cismin üzerindeki ateş fumefx, phoenix gibi özel yazılımlar ile fizik kurallarına uygun bir biçimde simüle edilebilmektedir.
Günümüzde 3D Animasyon, medikal sunumlardan, mimari görselleştirmeye, bilgisayar oyunlarından, sinema filmlerine birçok alanda kullanılmaktadır. Bazı uzun metrajlı filmler tamamen 3D animasyon olarak hazırlanmaktadır. Toy Story (1995) bunların ilkidir.
3 Boyutlu animasyonların hazırlanmasında kullanılan yazılımlardan bazıları 3ds Max, Cinema 4D , Houdini, Maya, Blender ve Lightwave’dir.
Animasyon Bölümünün İş Alanları Nelerdir ?
-
- Serbest 3D sanatçı olarak çalışılabilir.
- Özel kurumlarda eğitmen, dijital sanatçı veya tasarımcı olarak çalışılabilir.
- Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
- Grafik Tasarımcısı olarak çalışabilirler.
- Reklam Tasarımcısı olarak çalışabilirler.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
Animasyon Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya)
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
Maltepe Üniversitesi (İstanbul)
Aydın Üniversitesi (İstanbul)
Kültür Üniversitesi (İstanbul)
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücünü sahip olmasıdır…
Özellikle Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta insan anatomisi olmak üzere dinamik figür çizimi, figür ve mekan ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Ayrıca animasyon bölümüne hazırlanan öğrenciler kurgusal anlatımlarını oluştururken kompozisyonlarını belli bir sıra dahilinde (storybord) en az 3 – 4 faklı kadraj ile çizmelidirler. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapılmalı yapmalıdır. Böylelikle öğrenci Animasyon Bölümü yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…